Često postavljena pitanja

Da li postoji neki jednostavan način paljenja ugljena?

Da, postoji.
Savjet: Koristite kvalitetan ugljen, Weber kocke za paljenje i kamin za paljenje ugljena Rapidfire. Na donju rešetku stavite 2-3 kocke za paljenje te ih upalite. Nakon toga postavite kamin, napunjen ugljenom, iznad njih. Pričekajte 20-30 minuta, zavisi od vrste i kvalitete ugljena. Ugljen je spreman za upotrebu, kad dobije sivi omot. Tada ga protresite po rešetki i počnite s roštiljanjem.

O čemu trebate voditi brigu kod kupnje ugljena?

Kupujte kvalitetan, suh ugljen. Preporučujemo kupnju briketa (Weber Premium briketi), jer gore jednakim intenzitetom. Velike razlike su i u ukupnom trajanju gorenja. Weber premium briketi gore više od 4 sata, što znači, da su najkvalitetniji briketi na tržištu.

Kakve su razlike između direktne i indirektne metode pečenja?

Direktna metoda pečenja znači, da hranu pečemo direktno iznad izvora vručine. Indirektna metoda pečenja znači, da je izvor vručine pozicioniran sa strane i nema direktnog efekta na hranu, koja se peče.
Općenito pravilo je slijedeće: Hranu, koju pečemo manje od 25 minuta (komadi pilećeg mesa, kotleti, ražnjići, povrćr, ćevapčići,...) pečemo direktnom metodom. Veče komade mesa (cijelo pile, svinjsko pečenje, veliki komadi ribe,...) pečemo indirektnom metodom kod niže temperature za duže razdoblje. Sve metode možete izvoditi u roštiljima na ugljen i plinskim roštiljima.

Da li mogu na električnom roštilju Q140 peči isto kvalitetno kao na plinskom roštilju ili roštilju na ugljen?

Naravno. Weber Q140 ima grijačku spiralu snage 2,2 kW i proizvede dovoljno vrućine, da će hrana imati tipičan ukus pečenja na roštilju. I kod električnih roštilja se preporučuje pečenje pod zatvorenim poklopcem.

Da li je potrebno roštilj prije upotrebe zagrijati?

Da. Sve Weber® roštilje je potrebno prije upotrebe zagrijati na optimalnu temperaturu. Roštilj sa zatvorenim poklopcem otprilike 10 minuta grijte na maksimumu. Temperaturu prije početka pečenja priredite vrsti hrane, koju ćete pripremati.

Da li mogu svoj Weber roštilj ostaviti na otvorenom?

Da, ali ga je potrebno prije ponovne upotrebe temeljito očistiti, pogotovo, ako ga niste upotrebljivali duže vrijeme. Skinite pepeo (roštilji na ugljen), očistite rešetku i posudicu za sklupljanje masnoće (plinski roštilji). Termostat električnog roštilja pohranite u unutrašnjosti kuće. Preporučujemo upotrebu zaštitnih pokrivača.

Kako održavam ploču od lijevanog željeza?

Ploče, koje nemaju zaštitnog sloja, nakon upotrebe očistite četkicom. Možete ih čistiti i blagim sredstvima za čišćenje ili sapunicom. Nakon čišćenja ploču osušite i impregnirajte biljnim uljem. Ploču pospremite u suhom prostoru.

Kako reguliram jakost temperature kod roštilja na ugljen?

Na temperaturu u unutrašnjosti roštilja utječe količina briketa/ugljena i pozicija otvora za zrak na poklopcu i na dnu kotla. Što je veća količina briketa, viša će biti temperatura u unutrašnjosti roštilja. Isto tako otvoreni otvori za zrak znače veću količinu kisika u roštilju i tako veću vrućinu. Osnovnu temperaturu odredimo sa količinom briketa, detaljniju regulaciju odredimo s pretokom zraka kroz otvore na gornjoj i donjoj strani roštilja.

Koje sredstvo za paljenje najbolje koristiti?

Za jednostavno i sigurno paljenje briketa preporučujemo upotrebu posebnih kocki za paljenje (npr. Weber kocke za paljenje), jer se brzo upale, nemaju miris i ukus, nisu otrovne i ne ostavljaju tragove na hrani. Preporučujemo i upotrebu kamina za paljenje briketa (npr. Weber Rapidfire). Ne preporučujemo upotrebu tekučina za paljenje, jer kod nepravilne uporabe postoji opasnost eksplozije.

Kako iz poklopca odstraniti masne obloge?

Ostatke hrane očistite s četkicom od mesinga. Stvaranje masnih obloga na poklopcu najlakše spriječite, ako još topli poklopac (ne vruč) obrišete papirnatim ubrusom.

Prvi put ću koristiti Weber roštilj na ugljen. Šta sve trebam?

Za uspiješnu pripremu hrane trebate složen roštilj, brikete i kocke za paljenje. Preporučujemo i upotrebu kamina za paljenje briketa. Alu posudice, zaštitna rukavica i pregača su osnovna dodatna oprema, više proizvoda možete pogledati na stranici "Dodatna oprema".

Prvi put ću koristiti Weber plinski roštilj. Šta sve trebam?

Roštilj postavite na ravnu vanjsku površinu i priklopite punu plinsku bocu. Alu posudice, pribor za roštiljanje, zaštitna rukavica i pregača su osnovna dodatna oprema, više proizvoda možete pogledati na stranici "Dodatna oprema".

Prvi put ću koristiti Weber eletrični roštilj. Šta sve trebam?

Roštilj postavite na ravnu vanjsku površinu. Roštilj nije primjeren za upotrebu u zatvorenim prostorima. Treba Vam samo utičnica. Alu posudice, pribor za roštiljanje, zaštitna rukavica i pregača su osnovna dodatna oprema, više proizvoda možete pogledati na stranici "Dodatna oprema".

Koga kontaktiram u slučaju dodatnih pitanja?

Najbolje, da se obratite na ovlaštenog zastupnika za vaše područje. Kontaktne informacije nađete na stranici gore desno, kad pritisnete polje "Kontakt".

Kako registriram svoj roštilj na internetu?

Detaljne upute o registraciji putem e-maila naći ćete u rubrici »Registracija roštilja«. Postupak je brz i jednostavan.