Recepti

Juha od karameliziranog luka (Predjelo)

Juha od karameliziranog luka

Vrijeme pripreme:
15 min

Vrijeme pečenja:
35 min

Težina:
jednostavno

Metoda pečenja plinski roštilji:
Indirektna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Indirektna

Priprema

  1. Luk prerežite na pola. Uzmite veliki komad aluminijske folije i na foliju stavite luk, timijan, šećer, ulje i dobro zatvorite.
  2. Foliju stavite na rešetku roštilja na ugljen i pecite 2 sata. Ako koristite plinski roštilj, pecite na srednjoj do visokoj temperaturi - indirektan način.
  3. Pileća krilca posolite i popaprite. Pecite ih 45 minuta da se hrskavo zapeku.
  4. U veliku tavu ulijte 2 litre vode. Dodajte pečena krilca i kuhajte 1 sat. Kuhanim krilcima uklonite kosti i meso izrežite na komadiće.
  5. Nakon dva sata pečenja uzmite foliju s lukom s roštilja. Luk mora biti karameliziran i mekan. Pustite da se ohladi (5 minuta). Tekućinu od pečenja luka prelijte u juhu u kojoj su se kuhala krilca.
  6. Ogulite luk, narežite ga na komadiće i stavite ga u juhu. Dodajte narezano meso.
  7. Juhu posolite i popaprite, dodajte Worcester umak i poslužite s popečenim kruhom i sirom .

Sastojci za 4 osebe

800g pilećih krilca
2 žlice maslinovog ulja
  prstohvat morske soli
1kg luka
15g svježeg timijana
2 žlice biljnog ulja
2 žlice smeđeg šećera muscovado
2 litre vode
  malo Worcester umaka
30ml Brandyja
  sol i papar po ukusu

Pileće Quesadille (Predjelo)

Pileće Quesadille

Vrijeme pripreme:
35 min

Vrijeme pečenja:
Temperatura u središtu 82°C

Težina:
Srednje zahtjevno

Metoda pečenja plinski roštilji:
Direktna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Direktna

Priprema

Upozorenje: Pileća prsa marinirati već jedan dan prije. Prije pečenja pravovremeno uzeti iz hladnjaka.

Priprema marinade: Naribati koricu limete, čili papričicu narezati na manje komadiće i dodati ružmarin. Na manje komadiće nasjeckati i češnjak i sva skupa preliti maslinovim uljem i sokom od limete.

Sve ostale sastojke za nadjev miješati po želji. Pileća prsa peći na otvorenoj vatri 5-7 min. Prema kraju pečenja na rešetku staviti i tortilje da se zagriju. Zatim nadjev jednakomjerno rasporediti, začiniti i saviti tortilje.

Sastojci za 4 osebe

100g Ledenke
1 Rajcica
1 Krastavac
1 Cili papricica
1 Mango
50g Milerama
Sol & papar
4 Tortilje
80g Naribanog ementalera
200g Pilecih prsa
1 Limeta
1 Cili papricica
1 grancica Svježeg ružmarina
50ml Maslinovog olja

Pečeni smotuljci od tikvica (Predjelo)

Pečeni smotuljci od tikvica

Vrijeme pripreme:
10 minuta

Vrijeme pečenja:
Cca. 15 - 20 minuta

Težina:
Srednja

Metoda pečenja plinski roštilji:
Direktna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Direktna

Priprema

Neoguljeni češnjak kratko popecite da omekša. Ogulite ga, dodajte malo soli i nasjeckajte. Stavite ga u posudicu, dodajte ocat, maslinovo i orahovo ulje. Posolite, popaprite i pomiješajte. Tikvice po dužini narežite na šest jednakih traka, debljine 3 mm i posolite. Jednakomjerno ih premažite s maslinovim uljem. Špinat malo poprskajte maslinovim uljem i blanširajte. Blanširani špinat maknite s roštilja. Kuglice mozzarelle prerežite na pola i pustite da se ocijede. Tikvice pecite na srednjoj temperaturi 2 - 3 minute, dok ne dobiju otisak rešetke. Uzmite ih s roštilja i zapečenom stranom stavite na radnu površinu. Na tikvice stavite špinat i mozzarellu. Zarolajte ih i oprezno stavite nazad na roštilj te pecite još dvije minute, da se mozzarella počne topiti. Servirajte i pustite da se ohlade.

Sastojci za 4 osebe

1 kg manjih tikvica
nekoliko kapi maslinovog ulja
50 g mladog špinata
50 g mini kuglica mozzarelle
1 režanj neoguljenog češnjaka
10 ml bijelog vinskog octa
10 ml maslinovog ulja
10 ml orahovog ulja
malo soli, papra

Zapečeni feta sir (Povrće i prilozi)

Zapečeni feta sir

Vrijeme pripreme:
20 min

Vrijeme pečenja:
10-15 min

Težina:
Srednje zahtjevno

Metoda pečenja plinski roštilji:
Direktna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Direktna

Priprema

  1. Paprike prepoloviti i ukloniti sredinu, oguliti luk i sve narezati na manje komadiće. Zatim povrće staviti u zdjelu, dodati ulje, sol, papar i 1 veliku žlicu meda, a zatim dobro promiješati. Sastojke premjestiti u pekač od aluminija i peći na žaru na srednjoj temperaturi 10-12 minuta.
  2. U međuvremenu tikvice prepoloviti i narezati na tanke trake i isto tako prepoloviti i feta sir. Na sredinu 3-4 traka od tikvica staviti polovicu sira i uviti. Premazati uljem i peći sa svake strane 1-2 minute na visokoj temperaturi. Na kraju dodati sol i papar.
  3. Pečeno povrće promiješati s pestom od bazilike i razdijeliti na tanjure. Na svaki tanjur staviti i po jednu rolicu od sira i tikvice.

Sastojci za 4 osobe

Po 1 Zelena, žuta i crvena paprika
3 Crvena luka
3-4 kapi Maslinovog ulja
Sol, papar
1 velika žlica Meda
2 Velike tikvice
2 Feta sira
3 velika žlica Pesta od bazilike

Špikani riblji ražnjići (Riba i morski plodovi)

Špikani riblji ražnjići

Vrijeme pripreme:
15 min

Vrijeme pečenja:
5-10 min

Težina:
Jednostavno

Metoda pečenja plinski roštilji:
Indirektna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Indirektna

Priprema

Ljutiku, đumbir i češnjak oguliti i narezati na manje komadiće. Čili papričicu raspoloviti i isto tako narezati na manje komadiće. Obje vrste ulja pomiješati sa limunovim sokom i koricom i javorovim sirupom, zatim dodati komadiće ljutike, đumbira, češnjaka i čilija.

Riblje medaljone oprati i osušiti. Staviti ih u zdjelu i dodati marinadu. Pokrivenu zdjelu staviti u hladnjak i ostaviti 1-2 sata da se riba marinira.

Limunskoj travi odrezati vrhove, nožem ili drvenim štapićem napraviti rupe i napraviti ražnjiće dodavanjem po jedan medaljon lososa i morskoga psa.

Oguliti mango i avokado i narezati na trake. Rasporediti po tanjuru.

Riblje ražnjiće uzeti iz zdjele za mariniranje, obrisati kuhinjskim ubrusom, dodati sol i papar i sa svake strane peći na visokoj temperaturi 4-6 minuta. Zatim ražnjiće staviti na trake avokada i manga. Na tanjur dodati i nekoliko marinade, korijandera ili grbašice.

Sastojci za 4 osobe

4 Medaljona lososa (po 50 g)
4 Medaljona morskog psa (po 50 g)
1 Ljutika
20g Ðumbira
1 Režanj češnjaka
1 Papričica crvenog čilija
2 velike žlice Sezamovog ulja
4 velike žlice Maslinovog ulja
1 Cijeli limun, sok i kora
2 velike žlice Javorovog sirupa
4 Limunske trave
2 Zrela manga
2 Zrela avokada
Korijander ili grbašica za posipanje

Kozice sa češnjakom u umaku od kikirikija i limete (Riba i morski plodovi)

Kozice sa češnjakom u umaku od kikirikija i limete

Vrijeme pripreme:
30 minuta

Vrijeme pečenja:
4 minute

Težina:
Jednostavno

Metoda pečenja plinski roštilji:
Direktna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Direktna

Priprema

Sastojke za marinadu (ulje, sojin umak, malo soka i korica limete, kikiriki, bosiljak, đumbir, češnjak i čili umak) propasirajte sa štapnim mikserom. Masu prelijte u posudu i posolite. Kozice marinirajte u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 20 - 30 minuta. Roštilj pripremite za direktan način pečenja na visokoj temperaturi (220° C). Kozice pecite pod zatvorenim poklopcem sve dok sredina ne postane bijele boje (2 - 4 minute). Tijekom pečenja kozice okrenite (1 - 2 puta). Prije serviranja kozice pokapajte limetinim sokom.

Sastojci za 4 osebe

750 g očišćenih velikih kozica
1 limeta
60 ml kikirikijevog ulja
60 ml sojinog umaka
3 jušne žlice nesoljenog kikirikija
½ čajne žličice naribane korice limete
2 jušne žlice limetinog soka
2 jušne žlice sezamovog ulja
2 jušne žlice grubo sjeckanog bosiljka
2 jušne žlice grubo sjeckanog svježeg đumbira
1 režanj grubo sjeckanog češnjaka
1 čajna žličica čili umaka
prstohvat soli

Losos na posteljici od ananasa (Riba i morski plodovi)

Losos na posteljici od ananasa

Vrijeme pripreme:
15 minuta

Vrijeme pečenja:
Cca. 20 minuta

Težina:
Srednja

Metoda pečenja plinski roštilji:
Indirektna / direktna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Indirektna / direktna

Priprema

Ananas očistite i narežite na 4 kriške, limun na 6 kriški, a mladi luk na tanke kolutiće. Ogulite đumbir i narežite ga na male kockice. Od limetinog soka, ulja, sojinog umaka, šećera i đumbira napravite marinadu. Očišćenog lososa i kriške ananasa stavite u vrećicu, prelijte s marinadom i dobro promiješajte. Stavite u frižider i tijekom mariniranja više puta okrenite. Tijekom mariniranja u tavici popržite sezam. Lososa s kožom okrenutom dolje stavite na 20 cm komad alu folije i dobro upakirajte. Pecite 10 minuta na indirektan način, otvorite foliju i pecite još 10 minuta. Ananas popecite na direktan način 5 minuta (nakon 2½ minute okrenite). Tijekom pečenja poklopac mora biti zatvoren. Lososa pred kraj pečenja malo posolite i popaprite. Servirajte s kriškom ananasa, limunom, sezamom i mladim lukom. Kao dodatak možete servirati komadiće kruha, kojeg ste prethodno poprskali sezamovim uljem i na brzinu ispekli.

Sastojci za 4 osebe

500 g lososa s kožom
pola ananasa
1 limun
3 komada mladog luka
1 jušna žlica sezama
3 jušne žlice limetinog soka
3 jušne žlice sezamovog ulja
3 jušne žlice sojinog umaka
1 jušne žlica tamnog šećera
1 jušne žlica svježeg đumbira
prstohvat soli, papra

Tapasi od piletine (Piletina)

Tapasi od piletine

Vrijeme pripreme:
20 minuta

Vrijeme pečenja:
10 minuta

Težina:
Jednostavno

Metoda pečenja plinski roštilji:
Direktna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Direktna

Priprema

Timijan i ružmarin fino nasjeckajte, dodajte maslinovo ulje, češnjak i dobro promiješajte. Fileje narežite na uske trake (dužina 8 - 10 cm, širina 1,5 cm), posolite, popaprite i marinirajte cca. 15 minuta u mješavini ulja i začina. Narezane trake uzmite iz marinade te ih osušite papirnatim ubrusom. Meso stavite na ražnjiće – između komada mesa ide listić kadulje. Pecite otprilike 10 minuta i tijekom pečenja meso više puta okrenite. Servirajte s maslinama.

Sastojci za 4 osebe

4 komada fileja pilećih prsa
1 režanj fino sjeckanog češnjaka
prstohvat soli i papra
2 grančice ružmarina
2 grančice svježeg timijana
malo maslinovog ulja
15 malih listića kadulje (ili 4 veća koje raspolovite po dužini)
8 komada zelenih maslina bez koštica

American Beer Can Chicken (Piletina)

American Beer Can Chicken

Vrijeme pripreme:
1,15min

Vrijeme pečenja:
Otprilike 1,5h

Težina:
Jednostavno

Metoda pečenja plinski roštilji:
indirektna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
indirektna

Priprema

Najprije oprati pile, posoliti i ostaviti stajati otprilike 1 sat. Sol zatim isprati i marinirati izvana i iznutra. U otvor na sredini stalka uliti pivo, i na stalak staviti pile. Rukom utrljati češnjak i skupa s ružmarinom staviti u vanjsku obruč stalka. U vrat pileta staviti priložen čep i stalak staviti u žar, zagrijan na 220° C. Za hruskavu koricu na kraju povećati temperaturu.

Savjet: uz ružmarin u vanjski obruč može se dodati i ostale začine. Aroma će se u mesu izvrsno sačuvati.

Mješavina začina:
U manjoj zdjeli dobro promiješati sve sastojke marinade, a zatim smjesu temeljito utrljati u pile.

Sastojci za 4 osobe

1 Cijelo pile, točno 1,2 kg
60ml Maslinovog ulja
2 Režnja Češnjaka
2 grančice ružmarina
500ml Piva (jako pivo)
10g Mljevenih sjemenki gorušice
25g Prženog luka
25g Paprike u prahu
10g Soli
10g Fino nasjeckanog češnjaka
10g Mljevenog koromača
10g Kumine
10g Sviježe mljevenog crnog papra

Pečena svinjska rebra u omotu od meda (Svinjsko meso)

Pečena svinjska rebra u omotu od meda

Vrijeme pripreme:
1,5h

Vrijeme pečenja:
Otprilike 1,5h

Težina:
Srednje zahtjevno

Metoda pečenja plinski roštilji:
Indirektna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Indirektna

Priprema

Zamoliti mesara da s rebara ukloni unutarnju kožnu membranu. Ako to uradite sami savjetujemo ravnim odvijačem prodrijeti kroz membranu do kosti, membranu odrezati i ukloniti cijelu, u jednom komadu.

Ostale sastojke miješati na sobnoj temperaturi. Rebra premazati marinadom i ostaviti u marinadi otprilike 2 sata (ne u hladnjaku).

Rebra peći na plinskom roštilju ili roštilju s ugljenom i to na indirektan način, a moguće je i dimljenje u dimnici.

Na rešetki rasporediti rebra i unutarnju stranu okrenuti na dolje. Nakon 30 minuta indirektnog pečenja, rebra ponovo namazati marinadom. Savjet za dobivanje posebne arome: na ugljen rasporediti 2 paketa mokre i 1 paket osušene aromatične piljevine i rebra zadimiti.

Rebra su pečena kad se meso počne odvajati od kosti. Kao prilog mogu se ponuditi mnoge namirnice, kao što su recimo salata. bagete, pomfrit, itd.

Sastojci za 4 osebe

3-4 Velika svinjska rebra
5-6 velikih žlica Kečapa
-6 velikih žlica Meda
1-2 čajne žlice Čili papričica
½ čajne žlice Blage paprike
2 velike žlice Blagog sojinog umaka
1 čajna žlica Jabucnog otca
Malo cimeta

Pijani čili (Govedina)

Pijani čili

Vrijeme pripreme:
15 min

Vrijeme pečenja:
30 min

Težina:
lahka – srednja

Priprema

  1. Vok gourment BBQ Sistema prije upotrebe dobro zagrijte.
  2. U vrući vok stavite 1 žlicu biljnog ulja i pustite da se zadimi prije nego što stavite meso.
  3. Meso posolite, popaprite i stavite u vok. Miješajte dok meso lijepo i jednakomjerno ne potamni. Kad je meso potamnilo i tekućina isparila, stavite ga na jednu stranu voka.
  4. Dodajte 1 žlicu biljnog ulja i pirjajte luk, češnjak i čili. Nakon 1 minute pirjanja dodajte još čili u prahu, kuminu i origano. Dobro promiješajte.
  5. Dodajte tamno pivo stout, grah, rajčicu i vodu – toliko da pokrije sve sastojke. Na kraju dodajte Worcester umak i šećer.
  6. Kuhajte 30 minuta, svakih 10 minuta provjerite kako se kuha. Ako ispari previše tekućine, dodajte vodu. Kuhani čili ne smije biti previše gust ali ni prerijedak.
  7. Čili posuti svježe sjeckanim korijanderom i sirom.

Sastojci za 4 osebe

250g kvalitetnog mljevenog mesa
1 velika žlica morske soli
1 velika žlica svježe mljevenog crnog papra
2 žlice biljnog ulja
1 luk, oguljen i nasjeckan
2 režnja češnjaka, naribanog
1 mali crveni čili, sitno sjeckani
1 velika žlica čilija u prahu
2 velike žlice origana
2 žlice kumine
1 velika žlica Worcester umaka
1 velika žlica smeđeg šećera muscovado
330ml tamnog piva stout
1 limenka rajčica
1 limenka crvenog graha
  voda

Cheeseburger s gljivama i slaninom (Govedina)

Cheeseburger s gljivama i slaninom

Vrijeme pripreme:
30 minuta

Vrijeme pečenja:
10 minuta

Težina:
Srednja

Metoda pečenja plinski roštilji:
Direktna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Direktna

Priprema

1. U velikoj tavi na srednjoj vrućini sa svih strana popecite slaninu. Kad je pečena, stavite ju na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Masti koja je ostala u tavi dodajte maslinovo ulje i šampinjone. Poparite i dobro promiješajte.

2. Roštilj pripremite za direktan način pečenja na srednjoj/visokoj temperaturi (200–260 °C).

3. S vlažnim rukama od mesa napravite 4 jednakomjerne, 2 cm debele pljeskavice. Napomena: meso nemojte previše stisnuti, da tijekom pečenja ne postane tvrdo. Pljeskavice na obje stane posolite i popaprite. S prstom ili žlicom na jednoj strani pljeskavice napravite cca. 2½ cm široko udubljenje – tako se meso tijekom pečenja neće savijati i biti će jednakomjerno pečeno.

4. Rešetku prije pečenja očistite. Gljive (klobuk na donjoj strani) i pljeskavice pecite na direktan način na srednje visokoj temperaturi – 8 -10 minuta pod zatvorenim poklopcem. Na polovici vremena pečenja okrenite. Gljive moraju biti na kraju pečenja smeđe i mekane. Pecivo prerežite, unutarnju stranu premažite uljem i 2 minute pred kraj pečenja stavite na roštilj (strana namazana uljem mora biti okrenuta na rešetku). Zadnju minutu pečenja ih okrenite i dodajte sir. Kad završite s pečenjem, na pecivo sa sirom dodajte 1 jušnu žlicu senfa, list salate, pljeskavicu i 2 kriške slanine. Odmah servirajte

Sastojci za 4 osebe

8 kriški slanine
60 ml maslinovog ulja
4 komada šampinjona promjera 10 cm, očišćenih
malo mljevenog papra
650 g mljevenog goveđeg mesa (s 20 % masti)
malo grube morske soli
4 komada peciva za hamburger, prerezanih
4 kriški sira
4 jušne žlice dijonskog senfa
4 lista zelene salate

Nebraska Beef kotlet (Govedina)

Nebraska Beef kotlet

Vrijeme pripreme:
20 minuta

Vrijeme pečenja:
10 minuta

Težina:
Srednja

Metoda pečenja plinski roštilji:
Direktna / indirektna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Direktna / indirektna

Priprema

Meso najprije operite i osušite. U sok od naranče dodajte liker i promiješajte. Luk i češnjak narežite na velike šnite te ih zajedno s ružmarinom dodajte u sok. Kotlete marinirajte na sobnoj temperaturi u zatvorenoj posudi najmanje pola sata (ako imate dovoljno vremena, marinirajte ih preko noći, u frižideru). Kad uzmete meso iz marinde, sok procijedite, prokuhajte i pustite da se ohladi. Kotlete složite na Searing rešetku uključenog roštilja i s otvorenim poklopcem kratko popecite (1 - 2 minute). Nakon toga kotlete stavite na običan dio rešetke i sa zatvorenim poklopcem pecite 6 - 8 minuta. Tijekom pečenja kotlete više puta premažite sokom od marinade. Kad su gotovi, kotlete uzmite sa žara, pustite da odstoje 5 minuta i servirajte.

Sastojci za 4 osebe

4 komada kotleta (250 - 280 g)
400 ml ocijeđenog soka svježe naranče
2 cl biljnog likera
10 g grube soli
2 komada oguljenog luka (manjeg)
1 režanj češnjaka
2 grančice ružmarina
malo svježe mljevene soli
malo papra

Rostbif s rikulom (Govedina)

Rostbif s rikulom

Vrijeme pripreme:
2 sata (uključeno vrijeme mariniranja)

Vrijeme pečenja:
50 minuta

Težina:
Jednostavno

Metoda pečenja plinski roštilji:
Indirektna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Indirektna

Priprema

Začine grubo nasjeckajte, a senf pomiješajte sa sojinim umakom. Rosbif marinirajte i posujte sa sjeckanim začinima. Neka odstoji 2- 3 sata (najbolje u frižideru). Rosbif stavite u košaru za pečenje i pecite 30 - 50 min (zavisi od veličine komada mesa). Temperatura u sredini mesa mora biti na kraju pečenja otprilike 60 °C (Medium). Prije nego što rosbif razrežete i servirate, pustite da odstoji 5 minuta. Kao prilog možete na roštilju ispeći krompir u foliji.

Sastojci za 4 osebe

1 kg rostbifa
50 g ružmarina
50 g timijana
50 g rikule
30 g dijonskog senfa
30 ml sojinog umaka

Janjetina za polizati prste (Divlji)

Janjetina za polizati prste

Vrijeme pripreme:
10 min

Vrijeme pečenja:
1 sat 45 min

Težina:
srednja

Metoda pečenja plinski roštilji:
Direktna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Direktna

Priprema

  1. Mesu uklonite višak masnoće i izrežite ga na komade veličine 2,5 cm. Mrkvu, gljive i luk narežite na veće komade. Neoguljen krumpir izrežite na kriške i ponovno ga operite.
  2. Pripremite roštilj za direktnu metodu pečenja – srednja do visoka temperatura. U vrućem voku popržite meso (5 minuta), posolite ga i popaprite. Kad je meso isprženo, stavite ga na jednu stranu voka. Dodaj 25 g maslaca i 5 minuta pirjajte povrće s timijanom dok povrće ne omekša.
  3. Meso i povrće promiješajte, dodajte vino i brašno. Roštilj stavite na nisku temperaturu i dolijte pileći temeljac. Posložite krumpir i ravnomjerno rasporedite komadiće maslaca. Pokrijte folijom. Foliju maknite nakon 40 minuta i zatim kuhajte još 45 minuta.
  4. Poslužite s uloženom ciklom ili crvenim kupusom.

Sastojci za 4 osebe

1kg janjeće plećke
1,2kg neoguljenog krompira (opranog)
100g šampinjona
4 oguljene mrkve
2 velika luka
1 grančica timijana
50g brašna
50g maslaca
1 litra pilećeg temeljca
50ml crnog vina
  malo biljnog ulja

Voćna pita s bademovom kremom (Slastica)

Voćna pita s bademovom kremom

Vrijeme pripreme:
20 min

Vrijeme pečenja:
35 - 45 min

Težina:
Umjereno

Metoda pečenja plinski roštilji:
Indirektna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Indirektna

Priprema

  1. Tijesto stavite u veliku ALU posudicu i ostavite da odstoji 30 minuta.
  2. Dok se tijesto odmara, pripremite bademovu kremu. Maslac pomiješajte sa šećerom, bademima, brašnom, jajima i likerom. Krema treba biti glatka i kremasta.
  3. Džemom od trešanja premažite tijesto i na džem stavite bademovu kremu. Razmažite sa slastičarskim nožem.
  4. Na kremu rasporedite kruške. Pitu pecite (indirektna metoda) na kamenu za pizzu 35 - 45 minuta, da dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu .

Sastojci za 6 osebe

375g lisnatog tijesta
75g omekšalog maslaca
75g smeđeg šećera muscovado
75g mljevenih badema
50g brašna
2 umućena jaja
4 žlice džema od trešanja
2 oguljene i narezane kruške
2 žlice likera Amaretto
  šećer u prahu za posipanje

Čokoladni kolač s mangom (Slastica)

Čokoladni kolač s mangom

Vrijeme pripreme:
Cca. 1 sat

Vrijeme pečenja:
40 minuta

Težina:
Srednja

Metoda pečenja plinski roštilji:
Indirektna

Metoda pečenja roštilji na ugljen:
Indirektna

Priprema

Čokoladu otopite na pari, malo rashladite pa umiješajte maslac, rum i žutanjke. Bjelance posolite i tijekom miksanja postepeno dodajte šećer. U čokoladnu masu dodajte brašno s praškom za pečenje i kuhačom umiješajte snijeg od bjelanaca. Aluminijastu posudu namažite s maslacem i pobrašnite. Ulijte tijesto i posudicu stavite na roštilj. Pecite 35 - 40 minuta pod zatvorenim poklopcem na 160° C . Pustite da se kolač ohladi. Mango narežite u obliku romba. Višak manga propasirajte, pomiješajte sa šećerom, sokom, naribanom koricom od limuna, vanilijom i žlicom meda. U kašu od manga stavite mango narezan u obliku romba i marinirajte pola sata u frižideru. Ohlađeni kolač narežite na kocke, posipajte šećerom u prahu. Kolač servirajte s narezanim mangom, pirejem od manga i kokosovom kremom.

Sastojci za 6 osebe

150 g čokolade za kuhanje
75 g maslaca
3 jaja
2 cl ruma
prstohvat soli
100 g šećera
100 g brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
3 komada manga
2 jušne žlice šećera
1 limun (sok i naribana korica)
1 štapić vanilije
6 kuglica kokosove kreme