Weber Hrvatska
Losos na posteljici od ananasa


Vrijeme pripreme
15 min
Vrijeme pečenja
cca. 20 min
Težina
Srednja
Metoda pečenja plinski roštilji
Indirektna / Direktna
Metoda pečenja roštilji na ugljen
Indirektna / Direktna
Sastojci za 4 osebe
500 g | lososa s kožom |
pola | ananasa |
1 | limun |
3 | komada mladog luka |
1 jušna žlica | sezama |
3 jušne žlice | limetinog soka |
3 jušne žlice | sezamovog ulja |
3 jušne žlice | sojinog umaka |
1 jušne žlica | tamnog šećera |
1 jušne žlica | svježeg đumbira |
prstohvat | soli, papra |
Priprema
Ananas očistite i narežite na 4 kriške, limun na 6 kriški, a mladi luk na tanke kolutiće. Ogulite đumbir i narežite ga na male kockice. Od limetinog soka, ulja, sojinog umaka, šećera i đumbira napravite marinadu. Očišćenog lososa i kriške ananasa stavite u vrećicu, prelijte s marinadom i dobro promiješajte. Stavite u frižider i tijekom mariniranja više puta okrenite. Tijekom mariniranja u tavici popržite sezam. Lososa s kožom okrenutom dolje stavite na 20 cm komad alu folije i dobro upakirajte. Pecite 10 minuta na indirektan način, otvorite foliju i pecite još 10 minuta. Ananas popecite na direktan način 5 minuta (nakon 2½ minute okrenite). Tijekom pečenja poklopac mora biti zatvoren. Lososa pred kraj pečenja malo posolite i popaprite. Servirajte s kriškom ananasa, limunom, sezamom i mladim lukom. Kao dodatak možete servirati komadiće kruha, kojeg ste prethodno poprskali sezamovim uljem i na brzinu ispekli.